Την Παρασκευή, 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Forum Διαβούλευσης εμπλεκόμενων φορέων.
Το Forum πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Το Forum συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 50 εκπροσώπων σχεδόν από όλους τους φορείς που σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με την πλαστική σακούλα (τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας πλαστικής σακούλας, αλυσίδες super markets, ΜΚΟ, κ.λπ.).
Πιο συγκεκριμένα, την εκδήλωση χαιρέτισαν με ολιγόλεπτες εισηγήσεις τους ο κ. Βασίλης Λιόγκας εκ μέρους του ΥΠΕΝ, ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, Πρόεδρος του ΕΟΑΝ και η κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Κοινός τόπος των παραπάνω τοποθετήσεων ήταν η αναγνώριση της κρισιμότητας του περιβαλλοντικού προβλήματος που προκαλείται από τη χρήση της πλαστικής σακούλας και της ανάγκης εντατικοποίησης διαδικασιών που θα εμπλέξουν ουσιαστικά την Κοινωνία των Πολιτών στην αντιμετώπισή του.
Στη συνέχεια, το βήμα παραχωρήθηκε στους εταίρους του έργου LIFE DEBAG, οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στις νομικές, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, που σχετίζονται με την Οδηγία 2015/720 και τις πολιτικές μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Αμέσως μετά, η εκδήλωση προχώρησε στην κύρια ενότητά της, που ήταν ο διάλογος και η τοποθέτηση των εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται άμεσα με το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες διατύπωσαν τις απόψεις του κλάδους ή του φορέα τους σχετικά με τη νέα Οδηγία και την πρόκληση της εφαρμογής της στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη θεματική έδωσε το έναυσμα για μια ιδιαίτερα ζωηρή και εποικοδομητική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας αποτυπώθηκαν οι προσδοκίες, αλλά και οι ενδοιασμοί των δύο σχετικών κλάδων παραγωγής (Σ.Β.Π.Ε. και ΣΥ.ΒΙ.Π.Υ.Σ.) σε σχέση με τα μέτρα πολιτικής που θα προκριθούν για τη μείωση της πλαστικής σακούλας.
Τόσο οι τοποθετήσεις όσο και ο διάλογος που ακολούθησε συνέκλιναν στα εξής συμπεράσματα:
- Αναγνωρίστηκε η σοβαρότητα του προβλήματος και τέθηκαν οι βάσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο, ως αναγκαίο όρο και προαπαιτούμενο για την αντιμετώπισή του.
- Η διαβούλευση μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πεδίο ανταλλαγής εμπειρίας, στο πλαίσιο της οποίας μπορούν να κατατεθούν, συζητηθούν και συμφωνηθούν θέσεις και προτάσεις, οι οποίες και να αξιοποιηθούν από το αρμόδιο Υπουργείο στη διαδικασία εναρμόνισης με την Οδηγία 2015/720.
- Αν και η εφαρμογή της Οδηγίας μπορεί να εγείρει πρακτικές και άλλες δυσχέρειες για κάποιους κλάδους που επηρεάζονται άμεσα από την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, συνομολογήθηκε η βούληση αναζήτησης των βέλτιστων επιλογών και μεθόδων, ώστε η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα να πραγματοποιηθεί ομαλά και με τα μέγιστα δυνατά οφέλη.
Ο διάλογος μαγνητοφωνήθηκε και τα πρακτικά του 1ου Forum (Πρακτικά – Στρογγυλό Τραπέζι Διαβούλευσης 15 Απριλίου 2016) είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.